Tarih: 28.10.2023 16:35

Siyah Domates Nedir? Faydaları Nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Market raflarında ve pazar tezgahlarında sıkça karşımıza çıkan bu domates türünün insan sağlığına sayısız faydaları bulunuyor. İlk defa 1970'li yıllarda yetiştirilmeye başlanan sebzenin ana vatanı İspanya'dır.

Önce yeşil olarak ortaya çıkan ve ortalama 70 günde hasat edilecek hale gelen kumato; kırmızı domatesten dış görünüş olarak da farklılık göstermekte olup, rengi koyu kahve tonlarındadır. Üstelik renginin yanı sıra tadı, aroması ve lezzeti de bildiğimiz domatesten epeyce farklıdır. Likopen, tüm domateslerde yer alan ve kanser hücreleri başta olmak üzere, pek çok hastalıkla mücadele eden çok önemli bir bileşendir. İşte bu domates çeşidindeki likopen oranı da oldukça yüksektir.

Müthiş bir asit-şeker dengesine sahip olmasının yanı sıra güçlü bir antioksidan kaynağı olarak gösterilmektedir. Biz de bu yazımızda sizlere; vitamin değeri, lif içeriği ve içerdiği pek çok mineral sayesinde, tam bir şifa deposu olan bu sebze ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

siyah domates faydaları

Siyah Domatesin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı domatese oranla; 3-4 kat daha fazla vitamin içeren kumato, sağlığımız için vazgeçilmez bir dost aslında.. Öyleyse faydaları nelerdir, bir bakalım..

ic organ

siyahdomat

Siyah Domates Türkiye'de Nerede Yetişir?

Ilıman iklimi seven bu sebze ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Antalya başta olmak üzere bölgenin diğer şehirlerinde de siyah domates yetiştiriciliğine rastlamak mümkündür. Doğanın bize sunduğu bu mucizevi şifa kaynağının tadının, kırmızı domatesten daha tatlı, sulu ve etli olduğu bilinmektedir. Yemeklerde de gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Siyah Domates GDO'lu Mu?

Kumato, kendi alt türlerinin karması olarak elde edilir. Ancak bu işlem sırasında hiç bir şekilde genetiği değiştirilmez. Yalnızca besin değerinin artması hedeflenir. Tıpkı kırmızı domates gibi, onun da kendine ait bir tohumu vardır ve uygun şartlarda üretimi yapılır. Kısacası GDO'lu bir besin değildir ve güvenle tüketilebilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —